ÇEVREYE KARŞI OLAN
SORUMLULUĞUMUZ


İnovasyon

İş ortaklarımızın taleplerine cevap verecek şekilde ve dünyamız üzerindeki zararlı etkilerimizi en aza indirmek ,dünyayı iyileştirmek adına yaptığımız bu inovasyon ile çevresel zararları en düşük materyalleri kullanarak koleksiyonumuzu oluşturuyoruz.
Responsive image

Responsive image

SIFIR ATIK ve
ADEN SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRÜNLERİ


İş ortaklarımızın taleplerine cevap verirken, aynı zamanda sürdürülebilir organik ve geri dönüştürülebilir kumaşlarımız ile doğaya katkıda bulunuyoruz.

koleksiyonlarımızın %25’ini geri dönüştürülmüş malzemeler ile üretiyoruz ve aynı zamanda istihdam oranını arttırıyoruz.

Responsive image

Organik Pamuk



Pamuk her ne kadar en doğal kumaşlardan biri olarak sayılsa da geleneksel pamuk üretimi aslında dünyadaki kimyasal açıdan en yoğun tarımsal faaliyetlerden biri arasında yer almaktadır. Pamuk en çok ticareti yapılan emtialardan biri olduğu için (üretilen tekstil ürünlerinin yaklaşık yarısı) geleneksel pamuk yetiştiriciliği büyük miktarda çevresel ve sağlıksal soruna yol açmaktadır. Çevresel araştırmalar göstermektedir ki yoğun ve büyük ölçülü sentetik gübre, toprak katkı maddeleri, yaprak dökücüler ve geleneksel pamuk üretiminde kullanılan diğer maddeler; toprak, su ve havada ciddi tahribatlara yol açmaktadır. Bu kimyasallar ayrıca civar yerleşim alanlarına yayılarak insan ve hayvan sağlığı üzerinde uzun vadeli sorunlar oluşturmaktadır. Tüm bunların yanında bahsi geçen kimyasallar, pamuk tohumlarını yiyerek beslenen çiftlik hayvanlarından elde edilen et ve süt ürünleri aracılığıyla insan yemek zincirine de dahil olmaktadır (Pamuk tohumu birçok işlenmiş gıdada da kullanılmaktadır). Giysi üretimine dair problemler tarla ile de sınırlı kalmamakta; geleneksel pamuğun giysiye dönüştürülme sürecinin her aşamasında - silikon mumları, ağır petrol aşındırıcılar, yumuşatıcılar, parlaklaştırıcılar, ağır metaller, alev ve toprak geciktiriciler, amonyak ve formaldehit vb. – sayısız zehirli kimyasallar eklenmektedir.


Neden Organik Pamuk ?


Pamuk üretimi; dünyadaki böcek öldürücülerinin yaklaşık % 25'ini ve ot öldürücüler, böcek öldürücüler ve yaprak dökücüler de dahil olmak üzere zirai ilaçların % 10'undan fazlasını kullanmaktadır (Allan Woodburn).

• Tek bir tişörte yetecek kadar pamuk yetiştirmek için tüm kimyasalların (pestisitler ve gübreler) yaklaşık üçte biri gerekmektedir. Çevre Koruma Ajansı, 2000 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde pamuk yetiştiriciliğinde kullanılan 15 tarım ilacının yedisini “olası”, “muhtemel”, “makul” veya “bilinen” insan karsinojenleri (asefat, dikloropropen, diuron, fluometuron, pendimethalin, tribufos ve trifluralin) olarak kabul etmektedir. (EPA)

Organik Pamuk Nedir? 

Organik pamuk, çevre üzerinde düşük etkisi olan yöntemler ve malzemeler kullanılarak yetiştirilmektedir. Organik çiftçilikte,“Doğanın karşısında değil, doğayla birlikte çalışmak,” prensibi uygulanmaktadır. Pestisitler olmadan yetiştirilen ve kimyasallar olmadan eğrilen organik pamuğun üretiminde organik çiftçiler; organik gübreler, manuel ekin rotasyonu ve entegre haşere yönetimine güvenmektedir. Tarlalar doğal olarak döllenmekte, mahsul hasarını doğal olarak kontrol etmek için haşere yiyen böcekler kullanılmakta, otlar ise çapalar ve traktörlerin yanında, manuel olarak da ayıklanmaktadır. Üçüncü taraf sertifikasyon kuruluşları, yalnızca organik üretimde kullanılan yöntem ve malzemeleri kullanan organik üreticileri doğrulmaktadır. Çiftlikler organik etiketi ancak en az üç yıl boyunca sentetik pestisit içermeyen toprak kullanımı ile elde edebilmektedirler. Organik pamuk, saf, doğal ve hassas ciltlerin nefes alması için daha idealdir.

Pestisit ve kimyasal işlemlerden geçen giysiler, bebek bezleri ve yatak örtüleri ısıyı tutarak cildin doğal dengesini bozmakta, cildin nefes almasını önlemekte ve bebeklerin hassas cildinde döküntü ve egzamaya neden olmaktadır. Zehirli kimyasallar olmadan büyüyen ve işlenen organik pamuk, kullanıcının cildine temas ederek kan dolaşımına karışabilen sentetik zehirlerden arındırılmıştır.Tüm organik pamuk ürünlerimiz tahriş edici ve zarar verici renkler ile boyalardan da arındırılmıştır. Bunun yanında kimyasal kullanılan pamuk çiftliklerinde, çiftçiler sürekli olarak sentetik böcek ilaçları ve gübrelere maruz kaldığından bu durum hem çiftçilerin hem de ailelerin sağlığını tehlikeye atmaktadır. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde fakir, eğitimsiz ve kötü donanımlı çiftçiler en tehlikeli kimyasal tarım ajanlarına maruz kalmak durumunda kalmaktadır. Organik çiftlikler ise kimyasal gübre ve pestisitten arındırılmış olup toprak ve sularını korumakta ve daha uzun süre kullanılabilmelerini sağlamaktadır. Organik pamuklu giysiler doğal bileşimleri sayesinde daha uzun ömürlü olmaktadır. Geleneksel yollarla yetiştirilen pamuk, yetiştirilmesi, işlenmesi ve boyanmasında kullanılan kimyasallar sebebiyle zayıflamakta, tüm bunlar lifleri parçalara ayırıp daha zayıf ve düşük kaliteli pamuklu giysilerin üretilmesine neden olur. Organik pamuk, kullanmak ve yıkanmaktan ötürü çok daha çabuk yıpranan ince geleneksel pamuktan daha yumuşak, kalın ve daha sağlamdır.


Dünya çapında ne kadar organik pamuk yetiştiriliyor?

Birleşik Krallık Pestisit Eylem Ağı ve Organik Ticaret Birliği'nden (OTA) elde edilen verilere göre; 2000-2001 senelerinde, 12 ülkede yetiştirilen organik pamuk miktarı, yaklaşık olarak 6.368 metrik ton (14 milyon Pound'dan veya 29.245 balyadan biraz fazla ) kadardır. Bu da dünya genelindeki pamuk üretiminin yaklaşık % 0.03'ü anlamına gelmektedir. Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri'nin başı çektiği organik pamuk üretiminde, bu iki ülkeyi Hindistan, Peru, Uganda, Tanzanya, Mısır, Senegal, İsrail, Yunanistan, Benin ve Brezilya takip etmektedir. Organik pamuk hem çevre, hem çiftçilerin sağlığı, hem de sizin sağlığınız için oldukça idealdir.


"Sertifikalı Organik" ne anlama geliyor?

“Sertifikalı Organik”, pamuğun bağımsız devlet ve özel kuruluşlar tarafından doğrulanan katı standartlara göre yetiştirilmesi anlamına gelmektedir. Yetiştiricilerin ve işleyicilerin belirlenen standartları karşıladığından emin olmak için bahsi geçen sertifikasyon süreci; çiftlik alanları ve işleme tesislerinin denetimlerini, ayrıntılı kayıt tutma işlemlerini, toprak ve suyun periyodik olarak test edilmesini içerir. Organik pamuk üretiminin belgelendirilmesi; nihai ürüne güvenilirlik katmak, alıcıya ürünün organik statüsü konusunda garanti vermek ve organik uygulamalara katılan çiftçilere ikramiye ücretlerinin ödenmesini teşvik etmek açısından büyük önem taşımaktadır.

Responsive image
Responsive image
Bootstrap
x
Size daha iyi hizmet sunabilmek için yasal çerezler kullanıyoruz.
Bilgi için ÇEREZ POLİTİKAMIZ ve
K.V.K.K. Aydınlatme Metni
Bölümlerimizi inceleyiniz.
Anladım